Sessió 7. Descobrint indrets i paisatges amb “Geoguessr”

Retorn a l’índex de la unitat

Fonaments previs.

Geoguessr és una aplicació online que ens permet visitar indrets del món de manera fàcil i en principi aleatòria, malgrat que els usuaris poden pujar les seves pròpies creacions temàtiques. Bàsicament l’aplicació et deixa en un indret del món amb la vista en primera persona i has d’intentar encertar quin indret és, otorgant una puntuació a la tria segons si és més a prop o llunyà al punt referenciat.

Principals climes del món (font: Xtec)

ZONA
CLIMA
LOCALITZACIÓ
TEMPERATURES
PRECIPITACIONS
VEGETACIÓ
CÀLIDA
EQUATORIAL
Entre les latituds 5ºN i 5ºS Mitjana anual molt alta (25ºC). Amplitud tèrmica molt baixa. Molt abundants (superiors als 2000mm/anuals) Bosc equatorial o selva.
TROPICAL
Al nord i al sud de l’Equador Tan elevades com a l’Equatorial però amb una major amplitud tèrmica (entre 5 i 10ºC) Molt abundants però es concentren en una estació anomenada humida. Bosc tropical i sabana.
DESÈRTIC
Al voltant del tròpics Molt càlides i amb grans contrastos Escasses (inferiors als 250mm/anuals) Summament pobra, només als oasis.
TEMPERADA
OCEÀNIC O ATLÀNTIC
Façana Atlàntica d’Europa, NE d’USA i sud de N. Zelanda
Suaus (10-15ºC) amb poca oscilació tèrmica. Abundants i durant tot l’any (superiors als 800mm/anuals) Bosc atlàntic i Landes.

Arbres de fulla caducifoli.

CONTINENTAL
Interior dels continents d’Europa, Àsia i d’Amèrica.
Hiverns freds i estius càlids. Gran amplitud tèrmica. Moderades (entre 600 i 800mm/any) i concentrades a l’estiu. Bosc boreal o Taigà, tundra.
MEDITERRANI
Entre els 30 i 45 graus de latitud al nord i sud de l’equador. Costa del mar mediterrani, Sud d’Àfrica, Califòrnia, Sudamèrica i l’oest d’Austràlia
Suaus, amb estius càlids i secs i hiverns suaus. Molt irregulars i variables (entre els 300 i 800mm/any)

Sequera estival

Bosc mediterrani, arbustos i estepa.

Arbres de fulla perenne.

FREDA
POLAR
Cercles polars àrtics i antàrtics Temperatura mitjana anual 0ºC, la més baixa de la Terra. No hi ha estiu. Gairebé inexistents (inferiors als 250mm/any) L’element típic del paisatge és el glaç. Només al límit del domini polar i durant l’estiu la capa de glaç es fon i es desenvolupa la Tundra.

ALTA MUNTANYA*

*(pot estar a qualsevol zona climàtica)

Grans serralades del món Temperatures fredes (cada 1000m d’altitud la temperatura descendeix 6ºC). Hiverns molt freds i estius més suaus. Abundants tot l’any (sovint en forma de neu) Esglaonada en estatges.

Activitat (individual)

L’alumnat haurà d’entrar a l’aplicació com a usuari/a (compte google del centre), i triar dos opcions entre les següents:

Un cop realitzat les dues “rutes” o activitats, s’haurà de fer captura de pantalla dels resultats finals i adjuntar les imatges al full d’activitats individuals compartit amb el professor. Igualment, s’haurà de fer un mapa al MyMaps dels indrets dels món que han aparegut en els dos exercicis.

De caire optatiu i per pujar la valoració de l’activitat, l’alumnat podrà crear el seu propi mapa a l’aplicació, compartint el mateix amb el professor, via enllaç en el document d’apunts i activitats individuals.

Consell: per tal de fer el millor resultat en Geoguessr, l’alumnat haurà de tenir en consideració aspectes com el paisatge, el clima de la zona, senyals de trànsit, cartelleria, noms de carrers, etc. És a dir, haurà d’explorar els diferents indrets a la cerca de pistes que serveixin per situar correctament els mateixos.