Sessió 3. Geografia amb mapes digitals

Retorn a l’índex de la unitat

Materials

 • Mapa d’exemple a Google Maps: enllaç

Captura de pantalla de 2018-09-09 18-52-24

 • Tutorial de Lídia Castro Navàs sobre My Maps:

Activitat (individual)

Durant els primers minuts de la sessió el professor/a respon a dubtes i explica com s’ha de fer l’activitat d’aquesta sessió. Durant la resta del temps l’alumnat ha de realitzar l’activitat de manera individual:

 • Cada alumne/a ha de crear dos mapes a Google My Maps o altra programari similar, on figuri els següents tòpics dels personatges que escullin entre el llistat plantejat:
  1. Icona del seu lloc de naixement.
  2. Delimitació amb una figura del terme municipal on va néixer.
  3. Lloc/s de residència habitual i polígon del terme municipal
  4. Itinerari/s relatius a la feina.
  5. Itineraris o llocs d’importància personal.
  6. Icona del seu lloc de defunció si es menciona i polígon del terme municipal.
  7. Cada ítem del mapa es recomana acompanyar-ho d’informació, imatges i altres medis.
 • L’alumne/a haurà de compartir el mapa amb el professor/a de manera digital.
 • Llistat de candidats/ates (són ficticis):
  • Armando Guerra. Nascut a Barcelona, Veneçuela, va migrar amb 25 anys a Espanya, vivint primer a Barcelona, per després viure al barri de La Mina de Sant Adrià del Besòs. Actualment treballa a la planta de Letona-Cacaolat de Santa Coloma de Gramanet. Es desplaça habitualment en transport públic i, des de fa un any, visita molt la localitat d’Arenys de Munt, ja que allà resideix la seva parella.
  • Antonio Bokung. Nascut a Malabo, Guinea Equatorial, ha fugit del règim de Teodoro Obiang per motius polítics. Cerca refugi a Espanya, però de moment roman en el Centre d’Internament d’Emigrants d’Aluche, Madrid. Porta tres mesos tancat en el mateix, però sembla que finalment podrà sortir i tenir dret a asil. Encara no sap on viurà, ha pensat en Madrid, per proximitat al centre on és retingut, Barcelona ja que té amics allà, o potser València perque sempre li ha agradat l’equip de futbol d’aquesta ciutat.
  • Jake Evans. Nascut a Liverpool, Anglaterra, va estudiar a Londres informàtica. Viu actualment a Sant Cugat del Vallès, mentre que treballa a la delegació de Microsoft Ibèrica a Barcelona, desplaçant-se de dilluns a divendres en motocicleta. Habitualment ha de fet viatges a Madrid per motius professionals, però com que no li agraden els avions, es desplaça habitualment en cotxe. Durant les seves vacances sol romandre a la seva segona residència a la localitat de Peñíscola, Castelló.
  • Fatima Al Barari. Nascuda a la ciutat marroquina de Tànger, va migrar amb la seva família a la localitat francesa de Dreux, prop de París. Allà va estudiar fins els 14 anys, època que la seva família es va desplaçar a viure a Espanya, concretament a la localitat gironina de Salt. El seu domini de varis idiomes, les seves actituds com a estudiant i l’esforç de la seva família, fa que estigui actualment estudiant un Grau en Turisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment resideix en un pis d’estudiants a Sabadell i es desplaça molts caps de setmana a Salt, on resideix la seva família.
  • Emma Figner. Nascuda a Rússia, amb 21 anys va fer una entrevista de feina per a treballar a la Costa Blava francesa com a cambrera. Malauradament tot era un engany i va ser víctima del tràfic de persones destinat a la prostitució. Va viure durant un any en aquest situació, amb el passaport confiscat per una màfia que l’ha anant explotant sexualment a Niça, Mònaco i finalment la localitat de Castelldefels, Barcelona. Fa un mes va ser trobada morta en extranyes circumstàncies. Les seves restes han viatjat a la seva localitat de naixement, Kazan.
  • Lilit Sunyer. És una catalana nascuda a La Pobla de Massaluca, Tarragona. Des de petita li han agradat els vehicles a motor, per això a ningú del seu entorn extranyà que fos, ja de gran, transportista. Actualment resideix a la població de Santa Perpètua de la Mogoda, fent rutes internacionals entre el CIM Vallès i diverses localitats d’Europa, especialment Gènova, Le Havre i Rotterdam.

Deures

 • En un mapa mut físic, has de situar l’equador, els tròpics de Càncer i de Capricorni, els cercles polars àrtic i antàrtic, els pols nord i sud, i el nom de tots els continents.
 • Explica les diferències entre el solstici d’estiu i el solstici d’hivern.