Ítem 2. Què és l’evolució?

Índex de continguts

Materials

 • Recurs 1. Què és l’evolució? [Audiovisuals]
 • Recurs 2. Bipedisme i importància del foc. Recurs EduCaixa: Fes clic aquí per a la seva consulta.
 • Recurs 3. Del Sahelanthropus a l’Homo Sapiens: quin aspecte tenien els nostres avantpassats?. Recurs del Museu Nacional de Ciència de Bèlgica. Fes clic aquí per a la seva consulta.
 • Recurs 4. Què és el creacionisme? [Article sobre Darwin i els creacionistes. Font: Diari de Girona. Fes clic aquí per a la seva consulta].
 • Recurs 5. Textos sobre la vida i l’alimentació paleolítica:
Activitat (individual)
 1. Defineix amb les teves paraules el concepte d’evolució. [És recomanable la consulta dels recursos 1, 3 i 4].
 2. Què va significar pels nostres avantpassats els canvis evolutius derivats del bipedisme i l’ús del foc? [És recomanable iniciar aquesta activitat amb el recurs 2 i apunts de les explicacions fetes pel professor a l’aula]
 3. Activitat en parelles. El professor repartirà a les parelles de l’aula una sèrie d’avantpassats humans. Cada parella haurà de fer en un full DIN A3 un dibuix de l’avantpassat assignat i les seves principals característiques. El resultat es penjarà a l’aula, a mode d’exposició.
Activitat (grupal)
 1. El grup classe ja té definides les característiques del clan sorgit a l’ítem anterior. Com que fa 35.000 anys no es coneixia l’escriptura, aquestes característiques del clan escollides, més enllà del costum ancestral de transmetre’s oralment i per imitació dels altres, s’ha decidit que s’han de plasmar artísticament.
  • Una part del clan s’ha d’encarregar de fer un mural (pintura rupestre) amb aquestes característiques. Tant Sapiens com Neanderthals feien representacions artístiques en dit període. Cerqueu ajuda en el professor per tal d’orientar-vos, així com diversos recursos disponibles al WWW.
  • Altra grup s’ha d’encarregar de crear un “himne” que sigui ballable. [Es pot demanar ajuda, en aquest sentit, al professor de Música]. Fa uns 35.000 anys els instruments eren rudimentaris i possiblement associats a estris qüotidians, malgrat que comencen a aparèixer les primeres flautes entre els Homo Sapiens.
  • Altra part del clan ha de crear una dança associada al ball abans esmentat.
  • Altra part del grup haurà de començar a cercar informació dels altres clans que tenen al seu entorn [les altres classes de 1r d’ESO…], i sense prendre cap anotació escrita, hauran de transmetre a la resta del grup les característiques dels clans veïns a l’inici d’una sessió a l’aula.