Momo

Torna a l’Ítem 3

Els Momo són un clan de Sapiens que fa un parell de generacions van migrar des de l’actual zona d’Atapuerca a Burgos. De caràcter reservat, només contacten amb altres Homo per intercanvis puntuals i es mostren poc socials.

La seva tradició oral explica històries de la convivència dels seus ancestres amb els Atapró, grups de Sapiens que, a diferència del clan Momo, presentaven estructures socials de caire jeràrquic. Els seus avantpassats van marxar d’aquella zona on vivien els Atapró, que destacaven per presentar una estructura social on es descriminava a les dones, sent els jerarques d’aquest tipus de grups homes vinculats a la caça major i la màgia. Aquests Sapiens Atapró, a més a més de jeràrquics, presentaven trets socials agressius front altres Homo i pràcticament no recol·lectaven recursos vegetals. Els avantpassats dels Momo van decidir fugir d’aquests Sapiens i van trobar refugi a l’actual zona de Collserola, que ells anomenaven Momofugi.

atapuerca_big

A les nits, a la vora del foc, els nens i nenes del clan escoltaven les històries d’aquests Sapiens Atapro, de com segrestaven nens i nenes d’altres clans, o que en nom de les interpretacions dels xamans adoptaven decisions en benefici d’aquest i en prejudici del grup. No entenien que aquests Sapiens aceptessin ésser dominats per personatges que només cercaven el seu benefici personal. A més a més explicaven que aquests terribles Atapró només tenien por dels anomenats Ombres (Neandertals). De fet, ells mateixos tenien por dels Atapró i també dels Ombres, i malgrat que aquests últims també vivien en aquestes contrades prop de la Mediterrània, els recursos eren més abundants que a les fredes muntanyes dels seus ancestres, i eren un clan que davant les pors decidien afrontar-les de cara. Havien decidit quedar-se pels voltants de Monofugi, i si no apareixen nous Atapró o Ombres agressius, la seva intenció era de romandre en aquestes terres, fent ús de coves i campaments estacionals i explotant els recursos vegetals i animals que recol·lectaven i caçaven.

Malgrat els efectes de la glaciació de Würm, els Momo no eren plenament conscients del canvi climàtic que estaven patint, ja que en comparació a la terra de la qual van fugir els seus avantpassats (zona d’Atapuerca i la part nord cantàbrica de la Península), aquestes contrades presentaven un clima més suau, malgrat que també presentava diversos mesos a l’any de baixes temperatures i poques precipitacions.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Font dels mapes sobre la glaciació (o glaciacions) de Würm: Don’s Maps

En el terreny cultural i artístic no presentaven massa diferències amb altres clans Sapiens aurinyacians, com seria el cas dels seus veïns Kholodnaiakrov. Com ells, presenten una estructura igualitària, on homes i dones tenen rols similars, amb certa reverència a l’opinió i consells de les persones més velles del clan i un culte a la feminitat força similar. En el cas del Momo, es valorava i es pintava una mena de Déu, que els protegia front els Atapró i altres perills: el Matemomo.

matemomo.png
Representació de Matemomo, la deitat del clan dels Momo. Font. No és un Miró, és un dibuix del meu fill de prop de 5 anys…

El clan Momo està plenament adaptat a l’entorn i viuen des de la generació dels seus pares en pau i harmonia, malgrat que no es relacionen gaire amb altres humanitats, i es presenten sovint, quan es produeix un encontre amb altres Homo, amb força precaució. Malgrat la por que senten vers a les Ombres, que en aquestes contrades s’anomenen Wakanda (Neandertals), comparteixen amb aquest clan l’aparició de lideratges temporals vinculats a tasques concretes, com una mena de coordinador/a de la recol·lecció, la caçera o el fer ús de plantes medicinals de l’entorn.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Imatges de les pintures rupestres d’Altamira, Cantàbria. Els motius geomètrics són els més antics (36.000 ANE), mentre que els més relatius a la fauna salvatge són més recents (25.000-18.000 ANE). Font. Museu Nacional d’Altamira.