Kholodnaiakrov

Torna a l’Ítem 3

Els Kholodnaiakrov són un llinatge Sapiens provinents d’Europa continental. Porten només unes poques estacions establerts al territori de l’actual Collserola, que ells anomenen Novakarpaty, ja que en aquestes terres, a l’igual que a les velles històries dels ancians sobre la gran marxa del territori de Karpaty, actualment Romania, existien els Alterkrov, que en aquestes terres es referien a si mateixos com les Wakanda. De fet, entre les tradicions orals dels Kholodnaiakrov s’explicava la història que el contacte amb els Alterkrov els va salvar del fred. El seu nom de clan fa referència a la seva natura de sang freda, adquirida quan els seus avantpassats, durant la seva travessia, es van barrejar amb alguns i algunes Alterkrov de Karpaty, fet que els comportà tenir una sang més forta front al fred i les malalties associades a un clima cada cop més dur.

1.17534
Mandíbula híbrida del creuament entre Sapiens i Neandertals a Romania, datada de fa uns 40.000 anys. Font: Nature.

Fa 35.000 anys el paisatge d’aquest entorn era força diferent a l’actual. El territori era més fred, la fi d’un període interglacial i l’inici de la que avui anomenem glaciació de Würm havien fet baixar les temperatures en 3 i 5 graus de mitjana, fent que fins i tot, en el pic glacial que es produirà sobre el 20.000 abans de la nostra era, el permafrost arribés fins els Pirineus.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Font dels mapes sobre la glaciació (o glaciacions) de Würm: Don’s Maps

En qualsevol cas, les diferents humanitats es van adaptar als canvis climàtics, i els Kholodnaiakrov havien trobat en aquestes terres un refugi front a les terres més al nord dels Pirineus, que coneixien com les Dents de Gel.

La mateixa tradició culturals d’aquest clan els feia ser de mentalitat oberta, i la presència d’alterkrovs (Neandertals) en aquestes terres, ho van considerar com un bon auguri. Per això des de fa vàries primaveres, però no saben quantes, ja que són una clan amb una cultura anumèrica, han decidit establir-se pels voltants d’aquesta terra dura, però considerada un paradís front a un clima al nord dels Dents de Gel extremadament canviant i hostil vers a la humanitat.

La seva cultura material era la típica dels primers Sapiens de cultura de l’Aurinyacià, caracteritzada per la creació de pintures rupestres amb tendència a representar elements de la fauna coneguda, creació de llesques afilades a mode de ganivets, perfeccionament d’eines anteriors i altres petites innovacions i millores tècniques que els permeteren adaptar-se a l’ambient cada cop més fred.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Des del seu punt de vista de cultura material, veien que existien diferències entre les eines dels neandertals més enllà dels Pirineus i les trobadess en aquestes noves terres al sud de les Dents de Gel. A les llegendes del seu pas per Karpaty, i per altres relats de troballes de campaments amb estris abandonats per l’actual França, els Alterkrov (Neandertals) tenien una indústria lítica més elaborada i complexa (Xatelperroniana) que la que s’havien trobat en els Alterkrov del sud del Pirineus (Musteriense).

Artísticament, també van destacar per la creació de diferents estatuetes amb significat simbòlic i possiblement tenien un culte a la fecunditat i la feminitat, una tradició arrelada en el passat de la Humanitat. En aquest sentit eren una societat matriarcal, sense lideratges (ni permanents ni temporals), tampoc practicaven una divisió sexuada del treball i aprofitaven tot tipus de recursos materials i alimentaris del seu entorn.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Malgrat que dins d’aquest grup existia força igualtat en les tasques de funcionament, entre una part dels homes començava a extendre’s la idea que potser estaria bé controlar el cicle reproductiu de les dones, utilitzar-les com a regal entre clans, així com separar-les de certes activitats, sota l’excusa que la cacera de grans mamífers i altres activitats anaven en contra del culte a la fecunditat, ja que dificultava l’alletament de la descendència en unes condicions tan dures. De fet, entre la poc més que vintena de membres del seu clan, un de cada tres membres considerava que els homes haurien de ser els guies de forma permanent.