Ítem 0. Punt d’ancoratge de l’alumnat: desmuntant interpretacions errònies de la Prehistòria

Índex de continguts

Materials

 • Definicions bàsiques:
  • Prehistòria: des de la perspectiva humana, la prehistòria és el temps del nostre passat sense registres derivats de l’escriptura. Amb l’aparició de l’escriptura començaria el què coneixem com a Història. La Prehistòria es divideix en els següents períodes:
   • Paleolític: Es tracta del llarg període de temps que compren des dels primers homínids de l’Àfrica (Australopitecus Afarensis) fins a l’aparició i el desenvolupament de l’home modern per tot el món. Aquest període es caracteritza per l’organització social en bandes mòbils de caçadors-recol·lectors, i per l’evolució tecnològica dels humans observada a través d’un utillatge lític cada cop més complex. [Font: UAB]. Finalitzà fa 12.000 ANE.
   • Mesolític/Epipaleolític. Etapa de transició entre el Paleolític i el Neolític. Predominen encara els grups recol·lectors-caçadors, en un context de canvi climàtic. Durant aquest període l’art megalític es popularitzà, així com noves tècniques de supervivència. Cronològicament es situaria entre el 12.000 i el 5500 ANE.
   • Neolític. Període en què la centralització de les societats es fa més evident i la vida sedentària, vinculada a la ramaderia i l’agricultura. Cronològicament es situaria entre el 5500 i el 2500 ANE, quan apareixeran les primeres formes d’organització social estatals.
 • Imatges arquetípiques sobre la Prehistòria:

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Captura de pantalla de 2018-12-17 10-33-43

 • The Flinstones:
 • Far Cry Primal (Trailer):

Activitats

 1. A partir dels materials presentats, quines característiques creus que tenia la Prehistòria?
 2. A la Prehistòria es menjava més carn o recursos vegetals?
 3. Mira la comparació entre les dues imatges. Quina de les dues és més realista segons el teu parer?
 4. Durant el debat que es farà a l’aula, apunta algunes idees relacionades amb interpretaciones esbaixades de la Prehistòria.