Debat: dones i referents femenins a la Història.

Context del debat

El professorat de l’àmbit de Ciències Socials portem des de l’inici del curs en ple debat intern i hem considerat que cal l’opinió i reflexió de l’alumnat pels nostres dubtes. Tot va començar amb el llibre “Contes de bona nit per a nenes rebels“, un interessant llibre on es recullen centenars de testimonis de dones importants a la Història. El debat es va originar arran de la sel·lecció d’aquest llibre, ja que una part del professorat va considerar que, malgrat que algunes de les dones que surten són importants a la Història, no es poden considerar com a referents de la Història de les Dones, ja que, en molts sentits, personatges com Margaret Thatcher o Cleopatra, més enllà de la seva condició femenina, representaven rols i actituds masculines i, en molts sentits, perpetuadores del patriarcat.
L’altra punt de vista destaca que la invisibilització de les dones a la Història requereix que es reivindiquin aquestes figures “controvertides”, ja que és una forma de vindicar el rol de la feminitat i són exemples de superació en un context hostil vers a les dones.

Materials

 • Vídeo sobre Frida Kahlo i el seu paper com a referent del feminisme.
 • Vídeo sobre dones, llenguatge inclusiu i ciència.

5 comentarios en “Debat: dones i referents femenins a la Història.

 1. Hola Francesc! Sembla que ens pots aportar un punt de vista interessant. A la vida no hi ha veritats absolutes i tu sembles tenir un punt de vista entremig. Podries concretar una mica més la teva resposta? D’aquesta manera potser veig quina part de raó té el Fran i quina tinc jo. Per cert moltes gràcies per participar

  Le gusta a 1 persona

 2. El què em fa pensar força, després de consultar els materials d’aquest debat, és el fet de la poca presència de figures femenines en els llibres d’ESO i Batxillerat. Només cal pensar en el número d’artistes femenines que formen part del temari de 2n de Batxillerat d’Història de l’Art, pràcticament anecdòtic, quan dones artistes sempre han existit. O que dins de l’escassa presència femenina en el cas d’Història, siguin personatges que, si fa no fa, no han sigut exemples de dones que practiquin un xic de sororitat -la solidaritat entre dones que es reconeixen i lluiten en contra de la seva opressió derivada de la seva sexuació-, com seria el cas de la “Dama de Ferro”, zarines dèspotes il·lustrades o faraones. Tants anys criticant-se des de la història social i cultural, així com des d’altres corrents historiogràfiques, la vella i caduca concepció de la història dels grans homes (poderosos tots ells), i sembla que des d’algunes interpretacions feministes (o no) es considera que aquestes “grans dones” (per poderoses), han de ser un nou cànon.

  No defenso, i que quedi clar, que figures com Thatcher, la Mare Teresa de Calcuta o Cleopatra hagin de desaparèixer de la nostra memòria. Seria el mateix que afirmar que no s’ha d’estudiar determinada ideologia o moviment a la Història per un motiu ideològic. El que plantejo en el debat és que aquests noms, ja coneguts i que solen formar part de la petita quota de dones ja representades en els llibres educatius (pel professorat i alumnat que els fa servir), encara omplin pàgines, però s’ha d’obrir el focus amb altres dones i que, quan ens referim a dones concretes “rebels”, o que han practicat certa sororitat a la seva vida, aquesta es fonamenti en fets històrics.

  Ara bé, que a una diada com seria el 8 de març, dia de la dona [treballadora], no entenc del tot que es reivindiquin figures, ara sí, com Thatcher, la Mare Teresa o Cleopatra, ja que moltes d’elles, més enllà de reconèixer que van trencar el sostre de vidre imposat a la feminitat, no van ser exemples, precisament, de la lluita per l’alliberament de les dones. I això ho comento i penso sense rancúnia, només amb cert esperit crític i amb la voluntat de crear debat.

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s