Evaristo Páramos i la vellesa. Un història Punk [ApS – Vida bella]

Evaristo Páramos és una de les figures més destacades del moviment Punk a l’estat espanyol. Nascut a Guillarei, Tui (Pontevedra), el 13 de juny de 1960, va iniciar la seva activitat als escenaris amb el mític grup “La Polla Records” (1979-2003), sent el cantant d’altres projectes com “The Cagas” o “The Meas”, aquest dos últims projectes creats conjuntament amb membres de “RIP”, altra mítica banda de la història del Punk. Actualment és el cantant del grup “Gatillazo”, actius des del passat 2004.

710456-600-338

El moviment Punk té les seves arrels en diferents moviments i entorns contraculturals de finals dels seixanta i de la dècada dels ’70 del segle XX. Adquirirà fama internacional amb el grup britànic Sex Pistols quan a l’any 1977, amb la cançó “God Save the Queen”, van impactar i escandalitzar a la societat britànica i occidental. Així, en dit context, Evaristo Páramos i la seva primera banda, “La Polla Records”, es poden considerar en un àmbit internacional com a portaveus, pioners i difusors de la música Punk.

Amb prop de 40 anys als escenaris, i fregant la seixantena d’anys, Evaristo Páramos és un exemple de maduració personal divergent dels cànons establerts, un bon exemple per trencar tòpics i entendre les moltes formes que existeixen d’envellir.

Materials de la sessió

  • Entrevista a Euskal Telebista 2 (2014):
  • Cançó “No somos nada” (1987). Potser una de les composicions més reconegudes d’Evaristo i “La Polla Records”, és una lletra que vincula les generacions dels avis amb el jovent de finals dels ’70 i inicis dels ’80. Un bon exemple del pes del passat en l’adquisició d’una identitat.
  • Cançó “No quiero ser un Rolling Stone” (2001). Una interessant reflexió de les opcions que una persona pot escollir al encarar la vellesa, en aquest sentit fent servir l’exemple de la banda de rock “Rolling Stones”.
  • Cançó “Nadie llorará por ti” (1999). Una cançó no estrictament relacionada amb la vellesa, però sí amb la mort i el record que queda d’un/a un cop mort, dos factors que ens sobrevolen durant tota la vida i, especialment, quan entrem en la vellesa.
  • Cançó “Eutanasia” (1993). Un tema delicat i controvertit com l’Eutanasia, i que afecta especialment a la gent de l’anomenada tercera edat, també ha sigut tractat per Evaristo i “La Polla Records”.
  • Cançó “Esclavos del siglo XXI”. Una de les cançons més conegudes de “Gatillazo”. En molts sentits és un reafirmació de lletres d’obres com “no somos nada”, i que malgrat centrar-se en el present, si atenem a la iconografia de l’àlbum i el context de la cançó, no deixa de ser una reflexió d’una persona madura que mira al jovent coetani i analitza la seva situació.

Activitats

Durant la sessió a l’aula es visualitzarà l’entrevista a Evaristo Páramos, per posteriorment iniciar una dinàmica de debat sobre diferents temes que es mostren a la mateixa, especialment els centrats en el pas del temps i l’acumulació d’anys.

L’alumnat haurà de fer certes reflexions de cara a la següent sessió, centrades en les diferents cançons que es mostren, amb l’objectiu d’adquirir plantejaments propis en relació a les obres posades d’exemple. Sobre la cançó de “no somos nada”, l’alumnat haura de respondre a la qüestió sobre si el passat forma part de la seva identitat del present, sobre “no quiero ser un rolling stone”, hauran de reflexionar sobre com no volen envellir, sobre “nadie llorará por ti”, hauran de reflexionar sobre com volen que sigui el seu enterrament o similar, mentre que per a la cançó “Eutanasia” han de reflexionar sobre la mateixa, i posicionar-se si és o no un dret universal. Finalment, sobre la cançó “esclavos del siglo XXI”, han de reflexionar sobre com creuen que serà el seu futur. Totes les reflexions s’han d’entregar per escrit i serà la base de la següent sessió, enfocada al debat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s