Calaix de Sastre (recursos)

Mapes

Videojocs

Els videojocs són artefactes culturals, i com a tals, es poden fer servir a l’aula per adquirir coneixements. Específicament els relacionats amb la simulació de ciutats, pobles o empreses, resulten útils per entendre conceptes relacionats amb els sectors econòmics, com la representació que es fa d’ells, com varia el paisatge, com funciona l’economia, com a introducció dels Sistemes d’Informació Geogràfica, etc. Faig un llistat de diferents recursos en aquest sentit:

 • Ancestors: historias de Atapuerca. Simulació de la vida al Paleolític. Gestió de recursos per un joc assessorat per l’arqueòleg Xavier Rubio Campillo i que té com a escenari el famós jaciment d’Atapuerca, Burgos. Disponible per Android (Chrome OS també) i iOS.
 • Dawn of Man. Interessant joc que simula la vida des de finals del Paleolític fins l’Edat del Metalls, a l’estil dels clàssics com Sim City. Dinàmiques no gaire complexes (un cop que s’entenen) i bastant divertit.
 • Mc Donald’s Video Game. Nota, és un joc realitzat amb Adobe Flash. Es pot jugar des del navegador i és gratuït. Simula (gèner Tycoon) la gestió de la coneguda companyia McDonald’s des d’un punt de vista crític i irònic. Es representa prou bé tot el cicle productiu per vendre hamburgueses i “fast food”.
 • LinCity NG. Senzill joc multiplataforma sobre la gestió d’una comunitat. Es representen diferents sectors econòmics d’una manera esquemàtica. Conceptes com Petjada Ecològica també es manifesten. És software lliure i de caire gratuït. Consumeix poc recursos.
 • Cities Skylines. És un joc de caire comercial i requereix certs requisists per jugar-ho. Disponible en PC sota diferents sistemes operatius i en consoles de joc.
 • Nissaga SimCity. Disponibles versions antigues a Internet Archive, disponible per a diferents sistemes operatius. Existeixen versions amb contingut gratuït en dispositius Android i iOS.
 • Banished. Joc molt interessant, ja que representa la gestió d’una comunitat d’exiliats en un nou món a l’Edat Moderna, interessant per entendre l’economia productiva en altres èpoques, o per tractar a l’aula temàtiques com l’utopisme en aquell període.
 • The Headliner. Un joc més semblant a una novel·la visual que no pas a un simulador com a tal, però interessant per presentar un escenari distòpic, i per tractar temàtiques com el poder dels Mitjans de Comunicació, crisis de refugiats, la discriminació, etc. És un joc comercial, però disponible per a Windows, Linux i Mac.
 • Papers, Please, conegut i galardonat joc que simula la feina d’un funcionari, en aquest cas en un estat distòpic que recorda l’antic bloc soviètic. És un joc interessant per tractar i comprendre el paper de les fronteres, ja que es simula ser un agent fronterer. Semblant a Headliner, ja que les teves decisions marquen diferents ramals de la trama. És programari comercial i està disponible per a diferents sistemes operatius.
 • Democracy (Sèrie). Interessant simulador d’un govern executiu. Gira molt entre el debat sobre liberalisme clàssic/neoliberalisme i el liberalisme més intervencionista (estat del benestar, etc). És programari comercial.
 • Civilization (Sèrie). Una de les sèries clàssiques dels videojocs, que resulta útil per entendre el principi de causalitat històrica. Simulador del denominat gènere 4X. Existeix alguna versió antiga disponible a la xarxa lliurement i sense cost, així com versions de codi obert inspirades en Civilization II. D’aquesta saga existeixen diferents versions, tant per a PC (Windows i Linux), Mac, consoles de videojocs o per dispositius mòbils.

Altres

 • Kahoot! No és l’única eina disponible que realitzi les mateixes tasques, però sí la més coneguda. Pots crear i jugar a diferents “Kahoot!”, que venen a ser bàsicament trivials de tota la vida. Hi han molts relacionats amb l’àmbit de Ciències Socials, malgrat que no tots els disponibles assoleixen un nivell mínimament satisfactori.
 • Internet Archive. Una mena d’arxiu d’Internet. Podràs trobar infinitart de recursos i segurament de temes que ni tans sols et pots imaginar. Val la pena fer un cop d’ull.
 • Google Expedicions. Si tens un telèfon preparat per a la Realitat Augmentada o per a la Realitat Virtual, Expedicions de Google és una eina força interessant. Existeix força contingut relacionat amb les Ciències Socials, especialment la Història.
 • Arts & Culture. Disponible online o en format aplicació per a dispositius mòbils, és un bon punt de trobada de recursos, especialment de caire artístics.
 • Arxius Digitals. Pots trobar premsa, revistes i altres materials històrics, especialment interessants pel nostre àmbit, l’ARCA sobre revistes i periòdics de la BNC, les col·leccions digitals d’arreu del món de la Library of Congress (USA), l’Hemeroteca Digital de la BNE, l’arxiu Cervantes Virtual, la Biblioteca Digital Mundial, l’Arxiu Digital Gallica de la BNF, etc.
 • E-Biblio. Amb el codi del teu carnet de biblioteca, i com a contrasenya la teva data de naixement (dia+mes+any – ex: 01021999), podràs accedir a una mena de Netflix de revistes, llibres i pel·lícules).

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s