Calaix de Sastre (recursos)

Mapes

Videojocs

Els videojocs són artefactes culturals, i com a tals, es poden fer servir a l’aula per adquirir coneixements. Específicament els relacionats amb la simulació de ciutats, pobles o empreses, resulten útils per entendre conceptes relacionats amb els sectors econòmics, com la representació que es fa d’ells, com varia el paisatge, com funciona l’economia, com a introducció dels Sistemes d’Informació Geogràfica, etc. Faig un llistat de diferents recursos en aquest sentit:

  • Ancestors: historias de Atapuerca. Simulació de la vida al Paleolític. Gestió de recursos per un joc assessorat per l’arqueòleg Xavier Rubio Campillo i que té com a escenari el famós jaciment d’Atapuerca, Burgos. Disponible per Android (Chrome OS també) i iOS.
  • Mc Donald’s Video Game. Nota, és un joc realitzat amb Adobe Flash. Es pot jugar des del navegador i és gratuït. Simula (gèner Tycoon) la gestió de la coneguda companyia McDonald’s des d’un punt de vista crític i irònic. Es representa prou bé tot el cicle productiu per vendre hamburgueses i “fast food”.
  • LinCity NG. Senzill joc multiplataforma sobre la gestió d’una comunitat. Es representen diferents sectors econòmics d’una manera esquemàtica. Conceptes com Petjada Ecològica també es manifesten. És software lliure i de caire gratuït. Consumeix poc recursos.
  • Cities Skylines. És un joc de caire comercial i requereix certs requisists per jugar-ho. Disponible en PC sota diferents sistemes operatius i en consoles de joc.
  • Nissaga SimCity. Disponibles versions antigues a Internet Archive, disponible per a diferents sistemes operatius. Existeixen versions amb contingut gratuït en dispositius Android i iOS.
  • Banished. Joc molt interessant, ja que representa la gestió d’una comunitat d’exiliats en un nou món a l’Edat Moderna, interessant per entendre l’economia productiva en altres èpoques, o per tractar a l’aula temàtiques com l’utopisme en aquell període.
  • The Headliner. Un joc més semblant a una novel·la visual que no pas a un simulador com a tal, però interessant per presentar un escenari distòpic, i per tractar temàtiques com el poder dels Mitjans de Comunicació, crisis de refugiats, la discriminació, etc. És un joc comercial, però disponible per a Windows, Linux i Mac.
  • Papers, Please, conegut i galardonat joc que simula la feina d’un funcionari, en aquest cas en un estat distòpic que recorda l’antic bloc soviètic. És un joc interessant per tractar i comprendre el paper de les fronteres, ja que es simula ser un agent fronterer. Semblant a Headliner, ja que les teves decisions marquen diferents ramals de la trama. És programari comercial i està disponible per a diferents sistemes operatius.
  • Democracy 3. Interessant simulador d’un govern executiu. Gira molt entre el debat sobre liberalisme clàssic/neoliberalisme i el liberalisme més intervencionista (estat del benestar, etc). És programari comercial.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s