Activitat sobre estructura política. Entrevista a Bernat Muniesa

Fonaments previs (síntesi en 5 minuts).

Els estats són estructures jerarquitzades de caire social, polític i econòmic, que reclamen el control o poder sobre la població i recursos sota el seu territori. Qualsevol estat disposa de mecanismes coercitius per tal d’intentar fer cumplir aquesta finalitat, cercant alhora el reconeixement internacional d’altres estats.

Els estats predominants al segle XXI són els de caire democràtic, els quals destaquen per inserir-se històricament en el discurs històric del liberalisme polític i econòmic. En el cas espanyol, la gènesi de l’estat liberal neix en el context d’inicis del segle XIX, des de l’anomenada Guerra de la Independència (o del Francès), fins la finalització del Trienni Liberal. Aquestes primeres bases d’estat liberal evolucionaren amb el pas de les dècades, on finalment s’imposà el predomini d’un estat moderat sota la monarquia dels Borbons, sovint afeblit per reivindicacions socials i populars de l’incipient moviment obrer, o per episodis com les diferents guerres carlines, relacionades amb sectors reaccionaris de la societat, partidaris d’una organització estatal inspirada en les formes de l’Antic Règim.

CbmVEvSUcAAeZzj

Altres episodis destacats en l’implantació d’aquest model liberal es relacionaren amb breus períodes de no predomini borbònic. Durant els anys de l’anomenat Sexenni Democràtic (1868-1874), amb l’exili dels borbons després de la fi de l’Època Isabelina, es canvià primer de dinastia, per després proclamar-se la I República.

Entre 1874 i  el 14 d’abril de 1931, la dinastia borbònica alternà entre la monarquia parlamentària i la dictadura. La II República es proclamà el 1931 i perdurà fins a ser derrotada el 1939  pels militars i civils colpistes de l’estiu de 1936. Durant aquells anys de democràcia, el règim fou novament una república i s’aplicaren mesures per a una major descentralització política.

La guerra civil espanyola de 1936 a 1939  s’emmarca en uns anys de crisi dels sistemes liberals, front a sectors crítics de l’àmbit dels socialismes (marxistes, anarquistes, sindicalistes revolucionaris…), o rivals des de les files reaccionàries i feixistes (nazisme, nacional-catolicisme, feixisme italià…). Tot plegat un preludi de la II Guerra Mundial.

Després de prop de 40 anys de dictadura franquista, el règim tornà a ser democràtic durant l’anomenada Transició a la Democràcia dels anys ’70 del segle XX. Règim que actualment perdura.

declaracio-drets-home-ciutada-1789

Activitat

Per aquesta activitat es dividrà a l’alumnat en diferents grups, amb els seus respectius portàtils. De manera individual han de llegir el text següent:

De manera grupal tenen 15 minuts per cercar arguments contraris i favorabes  a la xarxa de les afirmacions de Bernat Muniesa. Igualment, de manera consensuada han de formular respostes a les següents qüestions (debatint entre ells, consultant llibres i/o cercant altres fonts):

  1. Com definiries a un estat democràtic i un no democràtic?
  2. És el sistema autonòmic espanyol equiparable a un estat de tipus federal?
  3.  Què són les fronteres dels països?
  4.  Exposeu un argument a favor i/o en contra de les interpretacions de Bernat Muniesa.

S’exposaran en públic les conclusions preliminars i s’obrirà un debat. (15/20 minuts)

Jocs sobre geografia política

Un comentario en “Activitat sobre estructura política. Entrevista a Bernat Muniesa

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s